Naukowcy sprawdzali, czy u otyłych kobiet z podwyższonymi wynikami HOMA-IR – insulinoopornością, większe efekty przyniesie program ćwiczeń i dieta bogatsza w węglowodany czy ćwiczenia i dieta polegająca na ograniczeniu podaży węglowodanów, a przy wyższej podaży protein. Wniosek: dieta o ograniczonej zawartości węglowodanów, a większej podaży [...]
[...] insuliny), obok hiperglikemii, jest powstawanie ciał ketonowych. Niestety wiele osób, gdy słyszy „ciała ketonowe” od razu myśli: „cukrzyca”! Czy dieta ketogeniczna ma coś wspólnego z cukrzycą typu I? Nie. Synteza ciał ketonowych nie świadczy o tym, iż cukrzyca, choroba autoimmunologiczna, ma coś wspólnego z dietą [...]
[...] Standard-Protein Diet on Weight Loss and Biomarkers of Metabolic Syndrome: A Randomized Clinical Trial”. W jednej grupie dostarczano 0,8 g protein / kg masy ciała (SPD; dieta dostarczająca zwykłej ilości białka), w drugiej 1,34 g protein / kg masy ciała (HPD; niby była to dieta wysokobiałkowa). Całkowita utrata masy ciała wyniosła 5,1±3,6 kg [...]
[...] spożyli dużo alkoholu, ale z innych badań wynika, że nawet niewielka ilość etanolu nie jest sprzymierzeńcem sportowca. Podsumowanie Najlepszym środkiem anabolicznym jest dieta. Jednak nie będzie skuteczna dla wzrostu mięśni bez właściwego, regularnego treningu. Bardzo dobre efekty może zapewnić kreatyna oraz białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH). [...]
[...] biochemii, sportu czy dietetyki. To przerasta większość ludzi, dlatego doskonale sprzedają się hasła w rodzaju: „stracisz 6 kg w 10 dni”, „super dieta”, „rewolucja na talerzu”, „pięć sposobów na świetną sylwetkę”, „idealna forma bez wyrzeczeń”, „amerykańska rewolucja [...]
[...] potwierdza, nie istnieją na ten temat żadne badania (poza sfałszowanymi na stronie http://www.drrathresearch.org). Referencje: 1. https://pawelbyczuk.pl/odzywianie-komorkowe-dieta-odmladzajaca/ 2. http://www.dr-rath-koalicja.pl/pdf-files/kurs_podstawowy_medycyna_komorkowa_29-9-09.pdf 3. Marian L. Neuhouser,1 Sylvia Wassertheil-Smoller,2 Cynthia [...]
W pierwszej części choć powierzchownie przedstawiłem mechanizmy, które stoją za dezinformacją. Ludzie o wiele chętniej uwierzą w proste przekazy, które zawierają kłamstwa, niż w skomplikowaną prawdę. Dlatego ludzie dokonują ciągle złych wyborów żywieniowych, kierują się uprzedzeniami, mitami i propagandą. Swój udział w pogłębianiu zamieszania mają [...]
[...] cukrzycy lub nawet cofać wczesne jej objawy (stan przedcukrzycowy charakteryzujący się podniesionym stężeniem insuliny i glukozy na czczo). Ponadto w cytowanym eksperymencie dieta ketogeniczna hamowała stan zapalny w ustroju, prawdopodobnie przez mniejszą podaż węglowodanów (które mogą mieć właściwości prozapalne). Jeśli chodzi o typowe [...]
Prędzej czy później trening przestaje działać lub zastój pojawi się z zupełnie innych przyczyn. Uwzględniając złożoną naturę wspomnianej problematyki, warto przestrzegać kilku żelaznych zasad. Ma to szczególne znaczenie w dobie Facebooka, Instagrama oraz popularnych blogów. Zasada 6: „Trzymaj się podstaw” Wiem, iż siłownie są pełne maszyn, ale [...]
[...] mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Trening siłowy i dieta po czterdziestym roku życia mogą ulegać mniejszym lub większym zmianom. Z pewnością środowisko hormonalne w wieku 20 i 40 lat jest różne. Nie jest pewne, czy obniżenie [...]
[...] g, nierównomierny rozkład protein w 3 posiłkach: 10,7 ± 0,8 g; 16,0 ± 0,5 g i 63,4 ± 3,7 g białka. Pobierano próbki krwi oraz mięśni, aby ustalić, jak dieta będzie wpływać na syntezę białek mięśniowych. Stosowano znakowaną fenyloalaninę. Wyniki: 24-godzinna synteza białek mięśniowych była o 25% wyższa w grupie równomiernej [...]
[...] grubą warstwą wysokokalorycznego sera żółtego. Nie należy zapominać, iż kluczem do redukcji wagi jest podaż energii w diecie i aktywność fizyczna. Nic nie pomoże najzdrowsza dieta bogata w warzywa i owoce, jeśli po prostu jesz za dużo. Ze względu na swoją niską gęstość energetyczną warzywa nie są prawdopodobnym czynnikiem, który może sprzyjać [...]
Palenie tytoniu pozostaje plagą XXI wieku. Wywołuje lawinę problemów zdrowotnych. Przykładowo, na początku XX wieku rak płuc występował rzadko, kiedy upowszechniło się palenie tytoniu, ilość nowotworów wzrosła w sposób astronomiczny. W latach 30. XX wskaźnik śmierci z powodu raka płuc wynosił 4.9 na 100 000 osób, w 1990 roku wskaźnik wynosił już [...]
Pewne zasady pozostają uniwersalne i niezmienne od kilkudziesięciu lat, inne uległy znaczącym zmianom w ostatnich 20 latach. Niezależnie od lepszych lub gorszych artykułów publikowanych w Internecie lub w prasie, warto pamiętać, iż ludzie reagują kompletnie inaczej na te same bodźce. Tak więc może się zdarzyć, iż trening, po którym Twój partner [...]
[...] związków i nie należy rozpatrywać ich wpływu na zdrowie łącznie. To tak jakby traktować tak samo oliwę z oliwek i smalec. Najlepiej znanym przykładem jest bogata w tłuszcz dieta śródziemnomorska. Uznaje się ją za prozdrowotną. Podsumowując Niewiele wskazuje, by konsumpcja nawet dużej ilości jajek dziennie miała negatywny wpływ na zdrowie. [...]
Kłamstwa i mity dietetyczne, w które nadal wierzymy Internet jest pełen dezinformacji, co nie powinno dziwić, gdyż nagle każdy zawodnik chce mieć swoją filozofię treningu, kubeczki z logo, strony WWW, indywidualne programy. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby jeszcze taka osoba miała 15, 20 czy 30 lat stażu i duże doświadczenie. Piwo jest dobrym [...]
[...] YouTube – nie wymaga żadnych inwestycji. Dlatego właśnie w Internecie większość ludzi powiela mity o szczepionkach, witaminie C, witaminie B17, nowotworach, treningu czy dietach. Przyjrzyjmy się mitom i twierdzeniom zawartym w przedmiotowym filmie. „Wiedza” w nim zawarta z jednej strony sprawia, że chce mi się śmiać, a z drugiej strony – [...]
Tłuszcz składowany w mięśniach nie ma dużego znaczenia zdrowotnego dla sportowców. Jest to lokalny magazyn energii używany np. w sportach wytrzymałościowych. Tłuszcz podskórny jest już gorszy, ale w większości wypadków stanowi problem dopiero, gdy zgromadzi się go naprawdę dużo. Na pewno powoduje uszczerbek w estetyce sylwetki. Zupełnie inaczej [...]
Od dziesięcioleci zalecane jest ograniczone spożycie soli, w celu kontroli ciśnienia krwi i zmniejszenia ryzyka chorób serca. Według WHO dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 gramów. Przyjmując, że 1 g sodu odpowiada 2,5 g soli, spożycie dzienne nie powinno przekraczać 2 g sodu. Podsumowanie Nadmiar sodu w diecie może być szkodliwy, o [...]
Michelle Bieri to modelka fitness i trenerka personalna ze Szwajcarii. Razem z równie uroczą siostrą Carmen Bieri są aktywne w mediach społecznościowych, gdzie dzielą się poradami treningowymi i żywieniowymi. Chociaż nie mają setek tysięcy followersów, codziennie uczciwie starają się zdobyć nowych fanów. Dziewczyny od dziecka były aktywne [...]